BUBBELSKOLA: CRU, CUVÉE - VADÅ?

[Bubbelskola: Cru, cuvée och årgång?]
När man börjar försöka läsa av en champagneetikett kan man bli lätt förvirrad av alla ord och uttryck - vad betyder Premier cru och vad är skillnaden mellan standard- och årgångschampagne? Förtvivla icke - här kommer en liten guide till några av begreppen! Lagom att upplysa sig med till några klunkar bubbel - skål! 

Standardchampagne
non millésimé/sans anné/non vintage

Blandas av basviner från olika år för att smaka likadant från år till år. Trots att den tillverkas i större upplaga och inte  görs “unik” så är den ju en viktig representant för sin producent och ska visa husets smak och stil på ett fint sätt. Standardchampagne lagras minst 15 månader.

Årgångschampagne
millésimé/vintage

Är champagne gjord på druvor från ett specifikt år. Året som anges visar det år druvorna skördades. Vintage är i sig ingen kvalitetsbeteckning - tidigare producerades årgångschampagne enbart de år förhållandena var perfekta men numera tar många hus fram en årgångschampagne varje år så därför kan kvalitén skifta. Årgångschampagne lagras minst 36 månader.

Premier cru och Grand cru

Cru står för vingårdarna i en specifik by i Champagne. Dessa rankas efter hur eftertraktade deras druvor är. De byars druvor som betingar det högsta priset = 100% på kvalitetsskalan (l’echelle des crus). 41 byar ligger på 90-99% i skalan. Champagne gjord på enbart druvor från dessa byar får kallas Premier cru. 17 byar ligger på 100% i skalan. Champagne gjord på enbart druvor från dessa byar får kallas Grand cru.


Cuvée de Prestige

Är det bästa av det bästa en producent kan producera. Druvor från de bästa odlingslägena, unikt urval av druvor från de äldsta vinstockarna. Högre andel grand cru-druvor och en selektiv plockning. Vanligen årgångsbetecknat och ofta förpackat i tjusig kartong eller liknande.