RECEPT: KNÄCK MED BRYNT SMÖR OCH SALTA PISTAGENÖTTER

KNÄCK MED BRYNT SMÖR OCH SALTA PISTAGENÖTTER

ca 50-60 st
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap eller agavesirap
2 dl strösocker, ljus muscovadosocker eller kokossocker
100 gr smör
ca 1-1,5 dl hackade salta pistagenötter
flingsalt

Blanda vispgrädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Jag valde agavesirap och kokossocker - kokossockret ger en extra kolaaktig ton. Bryn smöret nötbrunt i en annan kastrull. Koka upp grädd/sockerblandningen och låt koka ihop tills den blir lite tjockare. Rör ner det brynta smöret och koka vidare till ca 125 grader om du har termometer eller gör kulprovet för att kolla lagom konsistens.

Medan smeten kokar ställer du ut små pappersformar på en plåt/bricka. Jag la i lite hackade nötter i varje form och hällde sedan över den färdiga smeten. Häll gärna upp smeten i en kanna, blir lättare att hälla med än direkt från kastrullen. Strö över några flingor salt och ställ att svalna. Förvara i burk i kylskåp. Nalla någon då och då när ingen ser... eventuellt blir det några kvar till julafton ;).