RECEPT: MANDELKAKA MED SVARTA VINBÄR

MANDELKAKA MED SVARTA VINBÄR
#glutenfritt

1 frp kikärtor (ca 380 gr)
50 gr smör
ca 100 gr mandelsmör
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk nystött kardemumma
3 ägg
1.5 dl rörsocker/råsocker
2 dl svarta vinbär (det går förstås att använda andra bär också, tänk gärna syrliga, tex röda vinbär, hjortron, havtorn)
1 tsk majsstärkelse

50-100 gram vit choklad
vispad grädde till servering

Häll av, skölj och låt kikärtorna rinna av. Smält smöret och låt det svalna något. Mixa kikärtorna med smöret och mandelsmöret. Blanda mandelmjölet med bakpulver och kardemumma i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke. Blanda ihop kikärtsmixen, mjölblandningen med äggvispet och rör till en jämn smet. Smörj och "bröa" en springform med mandelmjöl. Häll smeten i formen. Blanda frysta svarta vinbär med majsstärkelse och strö sedan bären över smeten, tryck till något. Grädda i 200 gr i mitten av ugnen, ca 30-35 minuter. Låt svalna. 

Smält under tiden chokladen i vattenbad. Använd en gaffel/sked och "måla" ett trassligt mönster av choklad över kakan. Låt stelna något och servera sedan kakan med lättvispad grädde.