RECEPT: PÅSKGODIS X 2

PÅSKGODIS MED KARAMELLISERADE MANDLAR X 2

STEG 1: KARAMELLISERADE MANDLAR
200 gram mandel
1,5 dl kokossocker/råsocker
0,5 dl vatten

kardemumma (hel som du stöter i mortel)
chiliflakes och havssalt

Börja med att rosta mandlarna i stekpanna, håll koll och rör runt ofta för att inte bränna vid. Koka upp socker och vatten, lägg i mandlarna och koka under omrörning till det sockrar sig (och knäpper i mandlarna). Häll upp på bakplåtspapper och krydda hälften av mandlarna med nystött kardemumma och hälften med chiliflakes och havssalt.

STEG 2A: MARSIPANÄGG

5-6 dl mandelmjöl
7 msk agavesirap
3 krm gurkmeja

kardemummakryddade mandlar (ovan)

ca 250 gram mörk choklad (hälften används till chiliknytena nedan)

Mixa (i matberedare) lite av mandelmjölet med agavesirap och gurkmeja. Blanda i resten av mjölet och mixa vidare tills det i princip bildas en hel marsipanklump. Tryck ut en liten bit marsipan i handen och rulla in en kardemummamandel och forma till ett ägg. Fortsätt med resten av marsipanen och mandlarna. 

Smält chokladen i vattenbad. Doppa marsipanäggen och lägg upp på galler eller bakplåtspapper. Strö över lite mortlad kardemumma innan chokladen stelnar. Förvaras i kylskåp.

STEG 2B: CHILIKNYTEN

Hacka upp mandlarna som är kryddade med chiliflakes och havssalt lite grovt. Rör ner dem i den smälta chokladen som är kvar. Skeda upp små högar på bakplåtspapper och ställ i kyl för att stelna. Förvaras i kylskåp.

STEG 3: ÄT OCH NJUT! GLAD PÅSK!